Mobilierul a apărut în mod evident în primul rând pentru a satisface nevoile practice primare. De la mâncat până la dormit, de la masa de lucru până la scaune, mobilierul a ajutat omenirea să facă pași mai mari și mai repezi înainte, până în zilele noastre.

Conform cercetărilor arheologice, mobilele timpurii au apărut în urmă cu 30 000 de ani, fiind sculptate din lemn, piatră și oase de animale. Una dintre cele mai vechi mobile ce a supraviețuit până azi este compusă din dulapuri, comode și paturi, toate făcute din piatră.

În perioada dinastică timpurie a Egiptului antic, a început a se dezvolta tâmplăria, ceeea ce a dus la construirea de piese de mobilier din lemn ce aveau un aspect mult mai frumos, fiind uneori decorate cu pietre prețioase. Tot în această epocă apar mesele și scaunele din lemn.

Pe măsură ce avansăm în timp, urmărind evoluția mobilierului, găsim elemente de design în perioada Greciei Antice și a Imperiului Roman. Tronul împăratului avea, la început, un aspect obișnuit, fiind folosit atât pentru mâncat, cât și pentru relaxare sau dormit.

În timpul Evului Mediu, mobilierul era de regulă greoi, din lemn de stejar, însă începuse să fie înfrumusețat cu ornamente sculptate.

Designul a înflorit și s-a extins în perioada Renașterii italiene din secolele XIV – XV. În secolul al XVI-lea, a apărut și s-a impus stilul baroc. În perioada post renascentistă putem întâlni stiluri specifice unei națiuni, precum paladinismul din Marea Britanie, sau stiluri ce au fost adoptate pe tot teritoriul european, precum rococo-ul și neoclasicismul.

De la începutul Renașterii, până în secolul XXI, mobilierul a cunoscut transformări importante, stilurile s-au succedat de multe ori cu rapiditate, astfel încât astăzi avem posibilitatea de a alege între numeroasele stiluri de design, pentru a ne mobila căminele.

Dar ce rol mai are, astăzi, mobilierul, în afară de rolul practic, în casele noastre moderne?

Curentul minimalist născut după Al Doilea Razboi Mondial, începând cu anii 1960, și-a pus amprenta în transformarea mobilierului prezent astăzi în marile lanțuri de retail. Un alt aspect este evident și micșorarea spațiul de mobilat, odată cu creșterea populației marilor centre urbane. Majoritatea apartamentelor de azi nu mai sunt atât de spațioase încât să poată fi amenajate cu piese de mobilier somptuoase.

Iar aceste aspecte au fost speculate de marii producători de articole de mobilă, lemnul a început să fie înlocuit cu palul, ori alte materiale compozite, mult mai ieftine și deci mult mai profitabile.

Și totuși, există încă o bună parte a populației care este atentă la designul mobilei, cunoaște stilurile clasice și apreciază frumusețea elegantă a unui mobilier din lemn masiv.

Pentru acest segment social, mobila nu reprezintă doar atingerea scopului practic, iar minimalismul exagerat nu-și are locul în atmosfera pe care doresc să o ofere propriilor cămine.

Un articol de mobilă poate impune respect, ori poate crea o atmosferă liniștioare, caldă, la fel cum un altul, lipsit de personalitate și de căldura dată de lemnul masiv, poate servi doar scopului practic.

Astăzi, rolul pe care mobilierul îl are în amenajările interioare diferă de la o clasă socială la alta, la fel ca și în trecutul umanității, fie el recent sau îndepărtat. Dar acesta nu este singurul criteriu și nici cel mai important.

Un alt criteriu în funcție de care diferă rolul mobilierului în anul 2021 este acela al pregătirii și culturii generale. Subcultura prezentă în mod agresiv pe toate canalele lasă puțin loc de cugetare, de armonie, ori de cunoaștere și implict, recunoaștere a valorilor. Iar acolo unde subcultura a fost consumată din belșug, rolul mobilierului se rezumă de cele mai multe ori la cel practic. În schimb, persoanele care apreciază frumosul și care iubesc arta caută și astăzi să își mobileze casa cu mobilier care să aducă o notă aparte în căminul lor.

Mobila din lemn masiv, înfrumusețată cu inserții ornamentale sculptate de mână, are și astăzi un loc de cinste în căminele elitei culturale, dar și ale celor care prețuiesc stilurile clasice.

Mobila Simex este produsă cu dragoste pentru meșteșugul lemnului masiv și propune un design clasic cu accente Rococo. Poți cunoaște colecțiile noastre aici.