Asociația Producătorilor de Mobilă din România are o nouă conducere. Noul Consiliu Director al APMR a fost ales în urma votului online al membrilor. Cei 19 reprezentanți ai companiilor care și-au asumat să reprezinte interesele industriei românești de mobilă, în următorii 4 ani, au fost votați de majoritatea membrilor APMR, noul Consiliu Director cumulând 84% de voturi pentru, din opțiunile exprimate.

Noul Consiliu Director a votat în unanimitate, în ședință deschisă, chiar în timpul Adunării Generale Extraordinare a APMR, care s-a desfășurat ieri, la sediul Kronospan Design Center, ca Dumitru Blaga, director general SIMEX, să fie noul  președinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România. Facem mențiunea că Dumitru Blaga a fost vicepreședinte APMR, în ultimele două mandate, în perioada 2015-2023, și este unul dintre cei mai mari susținători ai asociației.„Industria mobilei este reprezentativă pentru România, iar scopul meu este ca prin intermediul APMR – Asociația Producătorilor de Mobilă din România să readuc această frumoasă ramură a economiei noastre în atenția autorităților, dar și a publicului consumator. Îmi doresc ca toți să vadă și să înțeleagă că trebuie să prețuim și să susținem producția internă, să învățăm să ne sprijinim între noi. Peste 50% dintre companii avem capital majoritar românesc, trăim în România, 90% din mobila pe care o producem aici o exportăm, aducând sume extrem de importante la bugetul statului. Suntem recunoscuți în toată lumea, din Europa, până-n Statele Unite ale Americii, este dreptul și datoria noastră să fim văzuți și aici, acasă, la adevărata noastră valoare.
Mulțumesc colegilor din industrie pentru încrederea acordată. Împreună suntem mai puternici!”, transmite Dumitru Blaga, noul președinte APM România.

În timpul ședinței, au fost analizați și explicați Principalii indicatori tehnico–economici pentru industria mobilei în 2020 – 2023 și realizările pe primele 7 luni ale anului în curs, conform datelor primite de la Institutul Național de Statistică și analizate de specialiștii APMR.

Se remarcă o ușoară creștere a volumului producției industriale în anul 2021, urmând o scădere începând cu anul 2022 și continuând cu 2023, aceasta fiind marcată de problemele deosebite cu care s-a confruntat industria mobilei: majorarea exagerată a prețului la masa lemnoasă, lipsa materiilor prime de calitate, neaplicarea legislației prevăzute în Codul Silvic, creșterea prețului la carburanți și energie, lipsa finanțărilor europene, lipsa forței de muncă. Aceste probleme au generat în ultimii ani o scădere accentuată a profitabilității unor firme, intrarea în dificultate financiară și chiar încetarea activității curente.

Totuși, volumul exportului în aceeași perioadă se situează pe un trend crescător, exportul fiind în continuare indicatorul generator de progres, care stimulează întreaga activitate a sectorului.

Facem precizarea că industria mobilei din România are, an de an, un aport pozitiv substanțial la balanța comercială de export-import a României de cca. 1,3 miliarde de euro, având un raport de valoare adăugată brută/producție de 55%, după sectorul IT, care are 57%, în timp ce sectorul auto are un raport VAB/producție de doar 21%. În ceea ce privește exportul, industria românească de mobilier se află pe locul 12 în lume și pe locul 6 în Uniunea Europeană.Noul Consiliu Director APMR:

Dumitru Blaga, director general SIMEX

Viorel Crețu, administrator și director general Nord Arin

Sorin Sălăgean, director general MONTANA Câmpeni

Elena Birtoc, administrator și director general CAREL Woodworks

Alexandru Rizea, fondator și administrator LEMET

Daniel Egri, director general MOBEX

Liviu-Gabriel Tudor, director general Clasic Prod Mex SRL – Grup MOBEXPERT

Rodica Sfâca, director general și administrator RONEX Producție

Mihaela Mănescu, manager producție ELVILA

Decebal Bădescu, director vânzări EGGER România

Mircea Nedelea, director vânzări KRONOSPAN Trading

Dinu Chirica, director general ACCESORIA Grup

Alin Olărescu, decan al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, Brașov

Vali Șerban, director Colegiul Tehnic Forestier Câmpina

Adrian Pupeză, director general BRADUL Măneciu

Mihaela Turc, director general SOLID OAK EXPERT

Gabor Szel, director general SZEL MOB

Dragoș Mărăcineanu, director general FELDER Gruppe România

Molnár Gábor, general manager IL SILV Consulting


Noul Consiliu Director și-a asumat organizarea de întâlniri lunare, în format online, dar și fizic când este posibil, pentru a evalua stadiul realizării obiectivelor și a găsi noi modalități de rezolvare a acestora. Președintele Dumitru Blaga și-a reiterat disponibilitatea la dialog, încurajând membrii APMR să transmită toate problemele cu care se confruntă și nevoile pe care le au, care sunt de competența asociației, pentru a le integra în planul de acțiune pentru anul 2024.